1. Home
  2. Subjects
  3. English
  4. Grammar
  5. Adjective & Adverb
  6. Adjective-Adverb - Set 8

તૈયાર થઈ રહ્યું છે...

Exam Analysis & Resources

Looking for Adjective-Adverb - Set 8 MCQs in Gujarati?

CurrentAdda presents a high-authority mock test based on Official Resources for competitive Gujarat government exams.

Prepare effectively for GSSSB CCE 2026 (30 Marks CA), GPSC Class 1-2, GSSSB Bin Sachivalay, Talati, and Police Bharti exams with our targeted practice questions.

This set contains 10 questions with deep-dive explanations in Gujarati (કરંટ અફેર્સ ગુજરાતી).

Key Topics Covered

Daily

Complete Study Content

1. The word 'favourite' is.......

જવાબ: Option D

Solution: favourite - પ્રિય - વિશેષણ છે.

2. 'I haven't studied a lot lately.: Here, 'lately' is a/an.........”

જવાબ: Option A

Solution : અહી lately ક્રિયાના અર્થમાં વધારો કરે છે તેથી ક્રિયા વિશેષણ છે. શબ્દ ની પછાળ ly લગાડવાથી તે adverb બનશે.

3. The magician had clever.......concealed several sparrows in his hat.

જવાબ: Option C

Solution : concealed એટલે છુપાવું તે ક્રિયા ના અર્થ માં વધારો કરતું વિશેષણ cleverly એટલે ક્રિયાવિશેષણ. શબ્દ ની પછાળ ly લગાડવાથી તે adverb બનશે.

4. Use appropriate adverb to fill the blank: I have..... Any money'

જવાબ: Option C

Solution : any આપેલ છે જે નકાર સૂચવે છે તેથી hardly પણ નકાર સૂચવે છે માટે તે જ આવશે.

5. "We greatly admire Mahatma Gandhi." Here 'Greatly' is a/an.....

જવાબ: Option A

Solution: greatly એ admire- પ્રશંસા કરવી ક્રિયા ના અર્થ માં વધારો કરે છે તેથી adverb છે.

6. Identify the type of adverb: "Sujata ran fast"

જવાબ: Option B

Solution: adverb of manner એટલે ક્રિયા ની રીત ભાત દર્શાવતું ક્રિયા વિશેષણ.

7. Identify the adverb in the following sentence. :  "He spoke well at the meeting last night"

જવાબ: Option A

Solution :spoke ક્રિયા ના અર્થ માં well વધારો કરે છે જે ક્રિયા વિશેષણ છે.

8. What is The adverb of the word: "sleep"

જવાબ: Option C

Solution : sleep- સૂવું - ક્રિયાપદ, sleepy -ઊંઘમાં/ઊંઘણસી, sleepily- ઊંઘમાં - ક્રિયા વિશેષણ.

9. The teacher told the boys to run......

જવાબ: Option B

Solution : run ક્રિયા ના અર્થ માં વધારો કરવા ક્રીયાવિશેષણ આવશે અને quickly એક જ અહીં set થાય છે.

10. Read the following four sentences. "You have to find out numbers of the adverbs in these sentences." 1. Ronak is a fast reader 2. Ronak can read fast. 3. He is the only child of his parents.

જવાબ: Option A

Solution : fast એ ક્રિયા વિશેષણ ,ક્રિયાપદ,વિશેષણ દરેક તરીકે વાક્યના અર્થ મુજબ વપરાય છે.

Continue your preparation

Cons-Test001-આમુખ, ઈતિહાસ, લાક્ષણિકતા-Part01 - Set 1

Recommended quiz

મુળભુત અધીકાર અને ફરજો - Set 1

Recommended quiz

વિકાસ આયોજન પંચ, અને નિતી આયોગ - Set 1

Recommended quiz