1. Home
  2. Subjects
  3. English
  4. Grammar
  5. Articles
  6. Articles-Determiners - Set 6

તૈયાર થઈ રહ્યું છે...

Exam Analysis & Resources

Looking for Articles-Determiners - Set 6 MCQs in Gujarati?

CurrentAdda presents a high-authority mock test based on Official Resources for competitive Gujarat government exams.

Prepare effectively for GSSSB CCE 2026 (30 Marks CA), GPSC Class 1-2, GSSSB Bin Sachivalay, Talati, and Police Bharti exams with our targeted practice questions.

This set contains 10 questions with deep-dive explanations in Gujarati (કરંટ અફેર્સ ગુજરાતી).

Key Topics Covered

Daily

Complete Study Content

1. Have you ever been to..... Delhi?

જવાબ: Option D

Solution : શહેરના નામ આગળ કોઈ આર્ટીકલ લાગતું નથી.

2. Have you got...... Pen to write.

જવાબ: Option B

Solution : a pen કોઈ એક પેન, કંઈ ચોક્કસતા નથી માટે a આવશે.

3. Mussolini was....... Hitler of Italy.

જવાબ: Option A

Solution : એક વાક્તિને કોઈ બીજાની ઉપમા આપવામાં આવે ત્યારે the લાગે.

4. Mr. Patel is....... MLA.

જવાબ: Option B

Solution : MLA નો ઉચ્ચાર એમ એલ એ – એટલે કે સ્વર ‘એ’ થી થાય છે તેથી an આવશે.

5. Ram was......best student in the class.

જવાબ: Option C

Solution: best એ Superlative Degree છે તેથી તેની પેલા the આવશે.

6. ....... CEO of our company will visit.....new employees tomorrow.

જવાબ: Option B

Solution : કોઈ ખાસ હોદા આગળ the લાગશે. જેમ કે the CEO, the headmaster, the principal, the manager, the leader વગેરે.

7. ......American and.....European visited our college for giving guest lecture recently.

જવાબ: Option D

Solution : ઉચ્ચાર પ્રમાણે american આગળ an અને european - યુ - વ્યંજન છે માટે a.

8. ........ chair on which I am sitting is very comfortable.

જવાબ: Option C

Solution : અહી એજ ખુરશીની વાત થાય છે જેના પર હું બેઠો છું. જેની ચોક્કસતા દર્શાવવા the આવશે.

9. I saw .......European who was travelling to ....... East.

જવાબ: Option B

Solution: european - યુ - ઉચ્ચાર પ્રમાણે વ્યંજન છે માટે a અને દિશા ની આગળ the article આવશે.

10. ...... ultimate decision will be taken by .....manager.

જવાબ: Option A

Solution: Ultimate એટલે અંતિમ આમ ક્રમ દર્શાવવા the લાગ્યું અને વિશિષ્ટ હોદ્દા આગળ the article લાગશે.

Continue your preparation

Cons-Test001-આમુખ, ઈતિહાસ, લાક્ષણિકતા-Part01 - Set 1

Recommended quiz

મુળભુત અધીકાર અને ફરજો - Set 1

Recommended quiz

વિકાસ આયોજન પંચ, અને નિતી આયોગ - Set 1

Recommended quiz