1. Home
  2. Subjects
  3. English
  4. Grammar
  5. Articles
  6. Articles-Determiners - Set 7

તૈયાર થઈ રહ્યું છે...

Exam Analysis & Resources

Looking for Articles-Determiners - Set 7 MCQs in Gujarati?

CurrentAdda presents a high-authority mock test based on Official Resources for competitive Gujarat government exams.

Prepare effectively for GSSSB CCE 2026 (30 Marks CA), GPSC Class 1-2, GSSSB Bin Sachivalay, Talati, and Police Bharti exams with our targeted practice questions.

This set contains 10 questions with deep-dive explanations in Gujarati (કરંટ અફેર્સ ગુજરાતી).

Key Topics Covered

Daily

Complete Study Content

1. ......American literature is as rich as ......English literature.

જવાબ: Option D

Solution : આમ તો literature આગળ કોઈ article નહિ આવે પણ ચોક્કસતા છે કે american અથવા english તેથી the આવશે.

2. ..........vice chancellor of our university will chair ....... valedictory.

જવાબ: Option B

Solution : vice chancellor વિશિષ્ટ પદ અને ચોક્કસતા છે માટે the આવશે.

3. ...... chief of .......Indian Navy will visit here soon.

જવાબ: Option A

Solution : કોઈ ખાસ હોદા આગળ the લાગશે. જેમ કે the CEO, the headmaster, the principal, the manager, the leader વગેરે.

4. He was......Napoleon of his age.

જવાબ: Option B

Solution: એક વાક્તિને કોઈ બીજાની ઉપમા આપવામાં આવે ત્યારે the લાગે.

5. .......sincere are always rewarded.

જવાબ: Option C

Solution: પાછળ are છે તેથી બહુવચન માં a/an નહિ આવે. અને the sincere - બધા નિષ્ઠાવાન/નિષ્ઠાવાનો ની જાતી માટે the.

6. Which series of articles will fit in this sentence? (x means ='no article') "We need .....egg,.....onion and  .......oil to make ..... single omelette.

જવાબ: Option D

egg- એગ સ્વરથી ઉચ્ચાર = an ,onion - સ્વરથી ઉચ્ચાર= an , oil ને ન ગણી શકાય એટલે no article અને single વ્યંજન થી ઉચ્ચાર છે એટલે a આવશે.

7. ......Gita is one of..... largest selling scripters.

જવાબ: Option C

Solution : ધર્મ ગ્રંથો આગળ the લાગે એટલે the Gita અને વિશેષણના Super lative રૂપ આગળ the આવશે.

8. .....CBI has been watching .......... ISI gameplan.

જવાબ: Option C

Solution : દરેક સંસ્થાઓના ટૂંકા નામ આગળ the લાગશે.

9. ...... iron industry is fast developing in ......East.

જવાબ: Option C

Solution: પ્રથમ ખા.જ માં ચોક્કસતા છે તેથી the, અને બીજા માં દિશાનું નામ છે તેથી the.

10. ...... lotus is.....national flower of our country.

જવાબ: Option A

Solution : આખી જાતી/બધાજ વ્યક્ત કરવા માટે the લાગે છે ને national + flower આગળ પણ the જ આવશે

Continue your preparation

Cons-Test001-આમુખ, ઈતિહાસ, લાક્ષણિકતા-Part01 - Set 1

Recommended quiz

મુળભુત અધીકાર અને ફરજો - Set 1

Recommended quiz

વિકાસ આયોજન પંચ, અને નિતી આયોગ - Set 1

Recommended quiz