1. Home
  2. Subjects
  3. English
  4. Grammar
  5. Articles
  6. Articles-Determiners - Set 8

તૈયાર થઈ રહ્યું છે...

Exam Analysis & Resources

Looking for Articles-Determiners - Set 8 MCQs in Gujarati?

CurrentAdda presents a high-authority mock test based on Official Resources for competitive Gujarat government exams.

Prepare effectively for GSSSB CCE 2026 (30 Marks CA), GPSC Class 1-2, GSSSB Bin Sachivalay, Talati, and Police Bharti exams with our targeted practice questions.

This set contains 10 questions with deep-dive explanations in Gujarati (કરંટ અફેર્સ ગુજરાતી).

Key Topics Covered

Daily

Complete Study Content

1. Either .......European or .....Asian can win the Gold medal.

જવાબ: Option A

Solution: European-યુરોપિયન - વ્યંજન માટે a અને Asian-એશિયન- સ્વર માટે an આવશે

2. .......INS Vikrant joined......Indian Navy long back.

જવાબ: Option D

Solution: વહાણના નામ INS Vikrant આગળ અને Indian Navy આગળ the લાગશે.

3. Hriday is .....honourable man.

જવાબ: Option A

Solution : honourable-ઓનરેબલ નો ઉચ્ચાર ‘ઓ’ સ્વર થી થાય છે માટે an આવશે

4. There is .......old school building next to his office.

જવાબ: Option C

Solution: old નો ઉચ્ચાર સ્વરથી થાય છે માટે article an આવશે.

5. Did you watch ......sunset today?

જવાબ: Option A

Solution : sun, sunset,moon ,earth વગેરે સાથે the આવશે.

6. He returned home in.....hour.

જવાબ: Option A

Solution: hourનો ઉચ્ચાર ‘અવર’ એટલે ‘અ’ સ્વરથી થાય છે તેથી an લાગશે.

7. ......principal was absent in the school.

જવાબ: Option C

Solution : કોઈ ખાસ હોદા આગળ the લાગશે. જેમ કે the CEO, the headmaster, the principal, the manager, the leader વગેરે.

8. Electricity was......important invention.

જવાબ: Option C

Solution : important નો ઉચ્ચાર સ્વરથી થતો હોવાથી ‘an’ આવશે.

9. Last summer we went on......cruise in  the Caribbean. Among......Islands we visited were Bermuda and the Bahamas.

જવાબ: Option B

Solution: cruise ઉચ્ચાર મુજબ a હોય તેવો એક જ option છે.

10. The Amazon in Brazil is.....  longest river in .......South America.

જવાબ: Option A

Solution : super lative degree આગળ the આવશે અને south america ખંડ આગળ કોઈ આર્ટિકલ નહિ આવે.

Continue your preparation

Cons-Test001-આમુખ, ઈતિહાસ, લાક્ષણિકતા-Part01 - Set 1

Recommended quiz

મુળભુત અધીકાર અને ફરજો - Set 1

Recommended quiz

વિકાસ આયોજન પંચ, અને નિતી આયોગ - Set 1

Recommended quiz