1. Home
  2. Subjects
  3. English
  4. Grammar
  5. Conjunction
  6. Conjunction - Set 3

તૈયાર થઈ રહ્યું છે...

Exam Analysis & Resources

Looking for Conjunction - Set 3 MCQs in Gujarati?

CurrentAdda presents a high-authority mock test based on Official Resources for competitive Gujarat government exams.

Prepare effectively for GSSSB CCE 2026 (30 Marks CA), GPSC Class 1-2, GSSSB Bin Sachivalay, Talati, and Police Bharti exams with our targeted practice questions.

This set contains 10 questions with deep-dive explanations in Gujarati (કરંટ અફેર્સ ગુજરાતી).

Key Topics Covered

Daily

Complete Study Content

1. The zookeeper woke early.......he wanted to see the female deer giving birth

જવાબ: Option D

Solution : જ્યારે પરિણામ અને કારણ દર્શાવવું હોય ત્યારે વચ્ચે because આવશે.

2. .......sickness, she appeared at the examination.

જવાબ: Option C

Solution: વિરોધ બતાવવા માટે જ્યારે માત્ર શબ્દ હોય તો Inspite of વપરાય છે.

3. We went early.....to get a good seat.

જવાબ: Option B

Solution : so as to એ પણ in order to ની જેમ જ હેતુ દર્શાવવા માટે વપરાય છે

4. ............ she was warned that it would rain she went out without umbrella.

જવાબ: Option A

Solution : પરસ્પર વિરોધાભાસ દર્શાવવા માટે though/although / as/ inspite of વગેરે આવે પણ વાક્ય ની શરૂ માં ખા.જ હોય તો though વધુ યોગ્ય હશે.

5. Your new mobile is amazing ......I am sad it's already broken.

જવાબ: Option B

Solution : પરસ્પર વિરોધનો ભાવ છે તેથી તે દર્શાવવા માટે but વપરાશે.

6. .....riya nor Ekta has gone to see the movie.

જવાબ: Option B

Solution: પાછળ nor હોવાથી આગળ Neither જ આવશે.

7. The doorbell rang.....the woman did not open the door.

જવાબ: Option A

Solution: અહીં પરસ્પર વિરોધ દર્શાવતા વાક્યો છે જેથી વચ્ચે વિરોધ દર્શક conjuction "but" આવશે.

8. She hates being interrupted.......she is giving test.

જવાબ: Option B

Solution : જ્યારે કોઈ પણ ચાલુ ક્રિયા દરમિયાન અન્ય ક્રિયા થાય તેવા પ્રકારની રચનામાં બંને વાક્યો ને જોડવા ચાલુ ક્રિયા વાળા વાક્ય આગળ while વપરાય છે.

9. .......gracefully Monika danced, she didn't attract Geeta maa

જવાબ: Option A

Solution: પરસ્પર વિરોધ દર્શાવવા though / as / however સંયોજકો વપરાય છે, પરંતુ અહીં gracefully વિશેષણ છે જેની આગળ માત્ર however એક જ વપરાશે.

10. Kabir was not......a poet..... Also a seer.

જવાબ: Option B

Solution : seer= દૃષ્ટા not & also આપેલા છે તેથી only અને but ઉમેરતા not only..but also ની રચના બનશે.

Continue your preparation

Cons-Test001-આમુખ, ઈતિહાસ, લાક્ષણિકતા-Part01 - Set 1

Recommended quiz

મુળભુત અધીકાર અને ફરજો - Set 1

Recommended quiz

વિકાસ આયોજન પંચ, અને નિતી આયોગ - Set 1

Recommended quiz