1. Home
  2. Subjects
  3. English
  4. Grammar
  5. Conjunction
  6. Conjunction - Set 4

તૈયાર થઈ રહ્યું છે...

Exam Analysis & Resources

Looking for Conjunction - Set 4 MCQs in Gujarati?

CurrentAdda presents a high-authority mock test based on Official Resources for competitive Gujarat government exams.

Prepare effectively for GSSSB CCE 2026 (30 Marks CA), GPSC Class 1-2, GSSSB Bin Sachivalay, Talati, and Police Bharti exams with our targeted practice questions.

This set contains 10 questions with deep-dive explanations in Gujarati (કરંટ અફેર્સ ગુજરાતી).

Key Topics Covered

Daily

Complete Study Content

1. ....... they perform well, they will......

જવાબ: Option D

Solution : If & Unless બને શરત બતાવે છે, પાછળ will પછી મૂળ ક્રિયાપદ આવે જે D માંજ છે.

2. .....Continued Tress & pressure is dangerous it can increase the risk of Heart Attack

જવાબ: Option D

Solution : "As" જો બે વાક્યોની વચ્ચે આવે તો તે ‘કારણ કે' ના અર્થમાં ‘કારણ’ વ્યક્ત કરે છે.

3. Everyone struggles hard...... earning the livelihood.

જવાબ: Option C

Solution : "હેતુ"બતાવવા in order to & with a view to બંને વપરાય છે, પણ જો ...ing વાળું ક્રિયાપદ હોય તો with a view to આવશે.

4. I am suffering from fever ....... last night.

જવાબ: Option B

Solution : ભૂતકાળના કોઈ સમયથી લઈને અત્યાર સુધી બતાવવા માટે ( since-થી) since નો ઉપયોગ થાય છે.

5. .......hard he worked, he was a failure in everything

જવાબ: Option C

Solution : પરસ્પર વિરોધ દર્શાવવા but/though / although / even though / even if / as / however / inspite of જેવા સંયોજકો વપરાય છે, પરંતુ અહી hard વિશેષણ/ ક્રિયા વિશેષણ હોય તો માત્ર however એક જ વપરાય છે.

6. Don't enter the room ........ it is cleaned

જવાબ: Option A

Solution : until= ત્યાં સુધી/જ્યાં સુધી * રૂમ જ્યા સુધી ક્લીન ના થાય ત્યાં સુધી અંદર આવશો નહિ.

7. ....he was reading,  his friend came.

જવાબ: Option D

Solution : while જયારે...ત્યારે.... ચાલુક્રિયા દશાવવાની હોય ત્યારે ing હોય તો while સંયોજક આવશે.

8. .......they left Nepal when the tremors rocked the country.

જવાબ: Option A

Solution : વચ્ચે when હોવાથી આગળ hardly had..... When મુજબ Hardly had જ આવશે.

9. She asked me...... I could read Marathi.

જવાબ: Option A

Solution : Indirect વાક્ય છે અને આગળ asked પ્રશ્નાર્થ વાક્ય દર્શાવે છે તેથી વચ્ચે સંયોજક તરીકે if જ આવશે.

10. ......the noise, the people on footpath manage to sleep.

જવાબ: Option A

Solution : વિરોદ્ધ બતાવવા માટે despite સાથે શબ્દો આવે છે.

Continue your preparation

Cons-Test001-આમુખ, ઈતિહાસ, લાક્ષણિકતા-Part01 - Set 1

Recommended quiz

મુળભુત અધીકાર અને ફરજો - Set 1

Recommended quiz

વિકાસ આયોજન પંચ, અને નિતી આયોગ - Set 1

Recommended quiz