1. Home
  2. Subjects
  3. English
  4. Grammar
  5. Noun-Pronoun
  6. Noun-Pronoun - Set 10

તૈયાર થઈ રહ્યું છે...

Exam Analysis & Resources

Looking for Noun-Pronoun - Set 10 MCQs in Gujarati?

CurrentAdda presents a high-authority mock test based on Official Resources for competitive Gujarat government exams.

Prepare effectively for GSSSB CCE 2026 (30 Marks CA), GPSC Class 1-2, GSSSB Bin Sachivalay, Talati, and Police Bharti exams with our targeted practice questions.

This set contains 10 questions with deep-dive explanations in Gujarati (કરંટ અફેર્સ ગુજરાતી).

Key Topics Covered

Daily

Complete Study Content

1. Dhanraj has a new mobile......mobile is gold plated

જવાબ: Option B

Solution: ધનરાજ boy છે તેથી તેની માલિકી/સંબંધ દર્શાવવા His આવે.

2. I have a Laptop. This Laptop is not......

જવાબ: Option D

આમ તો my અને me નો અર્થ સરખો જ છે ને બંને સંબંધક જ છે પણ my જ્યારે ખા.જ ની પાછળ noun હોય ત્યારેજ આવે. અને to be ના રૂપ પછી કે પહેલા mine જ આવશે.

3. This is my purse. Where is ......

જવાબ: Option C

Solution : જ્યારે વાક્ય માં to be ના રૂપ હોય તો પછીના વાક્યના અંતે હંમેશા વ્યક્તિવાચક સર્વનામોની સંબંધક વિભક્તિ આવે .એટલે કે mine - ours - yours - his - hers - its - theirs.

4. the cat licks .......body to keep itself  clean.

જવાબ: Option C

Solution : its body = તેનું શરીર અને It's body એ it is body નું ટુંકુ રૂપ છે જેનો મતલબ તે શરીર છે થશે.

5. Fill in the blanks with appropriate  pronoun : The rabbit is playing  between....... and........

જવાબ: Option B

Solution : between preposition પછી હંમેશા કર્મનું સર્વનામ/વિભક્તિ જ વપરાય તેથી him આવશે અને and પછી બંને સર્વનામ સરખી વિભક્તિના હશે માટે me આવશે.

6. Goli beta, do this task......

જવાબ: Option A

Solution: અહીં જેઠાલાલ goli ને આજ્ઞા આપે છે અને આજ્ઞા you ને જ અપાય માટે yourself આવશે.

7. ......has been a life of devotion and sacrifice.

જવાબ: Option A

Solution : સંબંધ દર્શાવવા માટે possessive pronoun નો ઉપયોગ થશે (બીજું રૂપ)– mine- ours-yours-his-hers-its-theirs. અને Her's

8. Let me try ....... New car, please.

જવાબ: Option B

Solution : bicycle નામની આગળ ખાલી જગ્યા છે માટે તેની સાથે માલિકી બતાવવા માટે your વપરાશે.

9. ........two rings here on my little finger belonged to...... Grand father

જવાબ: Option C

Solution : two બ.વ છે માટે these આવશે. અને ખા.જ. પાછળ નામ છે તેથી my આવશે mine કે me નહિ.

10. The dog is playing with....... tail.

જવાબ: Option D

Solution: "dog" નાન્યતર જાતિ છે તેથી તેના માટે its આવશે.

Continue your preparation

Cons-Test001-આમુખ, ઈતિહાસ, લાક્ષણિકતા-Part01 - Set 1

Recommended quiz

મુળભુત અધીકાર અને ફરજો - Set 1

Recommended quiz

વિકાસ આયોજન પંચ, અને નિતી આયોગ - Set 1

Recommended quiz