1. Home
  2. Subjects
  3. English
  4. Grammar
  5. Noun-Pronoun
  6. Noun-Pronoun - Set 3

તૈયાર થઈ રહ્યું છે...

Exam Analysis & Resources

Looking for Noun-Pronoun - Set 3 MCQs in Gujarati?

CurrentAdda presents a high-authority mock test based on Official Resources for competitive Gujarat government exams.

Prepare effectively for GSSSB CCE 2026 (30 Marks CA), GPSC Class 1-2, GSSSB Bin Sachivalay, Talati, and Police Bharti exams with our targeted practice questions.

This set contains 10 questions with deep-dive explanations in Gujarati (કરંટ અફેર્સ ગુજરાતી).

Key Topics Covered

Daily

Complete Study Content

1. .......is a word which is used instead of noun.

જવાબ: Option B

Solution: સર્વનામ એ નામ ના બદલે વપરાતો શબ્દ છે.

2. Find the pronoun used in the following sentence. Ramesh and Mahesh are so close friends that they cannot be separated.

જવાબ: Option C

Solution: રમેશ અને મહેશ (નામ) ના બદલે વપરાયેલ શબ્દ (they) = સર્વનામ.

3. Find out the abstract noun from: Hunger is the best sauce.

જવાબ: Option A

Solution: ભૂખ એ શ્રેષ્ઠ ચટણી છે.ભૂખ જોઈ/સ્પર્શી નહિ શકાય માટે તે abstract noun છે.

4. Identify the type of noun in the sentence. "The crowd was very big.- crowd

જવાબ: Option C

Solution : જે નામ કોઈ પણ વસ્તું/વ્યક્તિ ના સમૂહ નો ઉલ્લેખ કરવ��� વપરાય તે નામ ને સમૂહ વાચક નામ કહે છે.

5. Which of the following is a collective noun?

જવાબ: Option A

Solution: jury - પંચ.જે નામ કોઈ પણ વસ્તું/વ્યક્તિ ના સમૂહ નો ઉલ્લેખ કરવા વપરાય તે નામ ને સમૂહ વાચક નામ કહે છે.

6. "if you ever need money you can request him" -which word is a countable noun?

જવાબ: Option C

Solution: ગણી શકાય તેવું નામ - વિનંતિ કેટલી કરી તે ગણી શકાય ,money ના ગણી શકાય પણ જો 100 rupee note હોય તો તે ગણી શકાય

7. "Indian government will bring tougher anti-terror laws." -Which word is a nominative noun.

જવાબ: Option D

Solution : Nominative Case એટલે જે શબ્દ કર્તા તરીકે નું કામ કરતો હોય તે. અહીં government કર્તા છે તેથી D ઇઝ ધ રાઇટ આન્સર.

8. Give the Noun form of: "To weave "

જવાબ: Option D

Solution: weave- વણવું, woof - વાણો , web - વણાયેલું કાપડ.

9. Fill in the blanks with the correct collective- noun. A....... of birds is always a beautiful sight.

જવાબ: Option A

Solution: birds ના સમૂહ માટે fleet શબ્દ વપરાશે. flight પણ આવી શકે. A Group of dancers

10. Fill in the blanks with the correct collective noun. A ......of bees attacked Mohan in the farmhouse

જવાબ: Option C

A hive of bees - મધમાખી નો મધપૂડો. A swarm of bees - મધમાખીનું ટોળુ -પણ આવી શકે.

Continue your preparation

Cons-Test001-આમુખ, ઈતિહાસ, લાક્ષણિકતા-Part01 - Set 1

Recommended quiz

મુળભુત અધીકાર અને ફરજો - Set 1

Recommended quiz

વિકાસ આયોજન પંચ, અને નિતી આયોગ - Set 1

Recommended quiz