1. Home
  2. Subjects
  3. English
  4. Grammar
  5. Noun-Pronoun
  6. Noun-Pronoun - Set 4

તૈયાર થઈ રહ્યું છે...

Exam Analysis & Resources

Looking for Noun-Pronoun - Set 4 MCQs in Gujarati?

CurrentAdda presents a high-authority mock test based on Official Resources for competitive Gujarat government exams.

Prepare effectively for GSSSB CCE 2026 (30 Marks CA), GPSC Class 1-2, GSSSB Bin Sachivalay, Talati, and Police Bharti exams with our targeted practice questions.

This set contains 10 questions with deep-dive explanations in Gujarati (કરંટ અફેર્સ ગુજરાતી).

Key Topics Covered

Daily

Complete Study Content

1. Fill in the blanks with the correct collective noun. Sumit spotted a ......of lions during his "Girnar parikrama".

જવાબ: Option D

A pride/troop of lions - સિંહો નું ટોળું. A swarm of ants/rate/bees/flies, An army of ants.

2. Fill in the blanks with the correct collective noun. A ......of ants had formed around the sugar cube.

જવાબ: Option A

Solution: An army/A colony of ants - કીડીઓ નું ટોળું.

3. Fill in the blanks with the correct collective noun. A...... of arrows was fired at the deer by the hunter.

જવાબ: Option C

Solution: A quiver of arrows - તિરો/બાણ નું સમૂહ.

4. Give the Noun form of: dig

જવાબ: Option C

dig ખોદવું ક્રિયાપદ છે જેની સંજ્ઞા ditch એટલે ખાડો થશે. Digestion - એટલે પાચન થવુ થાય અને અન્ય શબ્દો ખોટા છે.

5. Make Noun of: 'To invite'.

જવાબ: Option A

Solution: Invite - નિમંત્રણ ,C અને D એતો V2 ,V ing છે તે નઈ આવે માટે invitation - નિમંત્રણ આવશે.

6. Find out types of Noun "Gold and silver are precious things for ornaments"

જવાબ: Option D

Solution: સોના ચાંદી ના ઘરેણાં - દ્રવ્ય વાચક નામ

7. The abstract noun of young is

જવાબ: Option B

Solution: youth - યુવા - ભાવવાચક સંજ્ઞા

8. Arjun got.......for his art of telling a story.

જવાબ: Option A

Solution : સંજ્ઞા/nounની ખાલી જગ્યા છે admire એ ક્રિયાપદ છે B spelling ખોટો છે માટે A આવશે.

9. The girl next to me tried to start a........

જવાબ: Option B

Solution : conserve- verb છે. conversation - વાતચીત - noun છે અને અર્થ પ્રમાણે તે એક બંધ બેસે છે.

10. Make the noun of "Achieve"

જવાબ: Option C

Solution : verbs ની પાછળ 'ment' લગાડવાથી noun માં ફેરવી શકાય છે , જેમ આગળ જોઈ ગયા.

Continue your preparation

Cons-Test001-આમુખ, ઈતિહાસ, લાક્ષણિકતા-Part01 - Set 1

Recommended quiz

મુળભુત અધીકાર અને ફરજો - Set 1

Recommended quiz

વિકાસ આયોજન પંચ, અને નિતી આયોગ - Set 1

Recommended quiz