1. Home
  2. Subjects
  3. English
  4. Grammar
  5. Preposition
  6. Preposition - Set 8

તૈયાર થઈ રહ્યું છે...

Exam Analysis & Resources

Looking for Preposition - Set 8 MCQs in Gujarati?

CurrentAdda presents a high-authority mock test based on Official Resources for competitive Gujarat government exams.

Prepare effectively for GSSSB CCE 2026 (30 Marks CA), GPSC Class 1-2, GSSSB Bin Sachivalay, Talati, and Police Bharti exams with our targeted practice questions.

This set contains 10 questions with deep-dive explanations in Gujarati (કરંટ અફેર્સ ગુજરાતી).

Key Topics Covered

Daily

Complete Study Content

1. I will meet you at six o'clock ...... The evening.

જવાબ: Option A

Solution: morning કે evening જેવો સમય બતાવવા માટે in લાગે છે.અને વાર/તહેવાર/તારીખ બતાવવા માટે on આવશે.

2. I told him not to be afraid.......his father.

જવાબ: Option D

Solution : to be afraid of - થી ડરવું.

3. She died......kidney infection.

જવાબ: Option D

Solution: die of=રોગથી મરવું, die in-અકસ્માતમાં , die from - પીડા/આદત થી મરવું.

4. We should rely.......our own efforts.

જવાબ: Option A

Solution : rely/depend વગેરે સાથે "upon" preposition વપરાય છે.

5. The lion and unicorn fought...... The crown.

જવાબ: Option C

Solution : to fight for એટલે ને માટે લડવું.

6. There is a bridge......The river

જવાબ: Option A

Solution : એક છેડે થી બીજા છેડે હોય ત્યારે across આવશે.

7. Do you prefer tea ........ coffee?

જવાબ: Option B

Solution : એકના કરતા બીજાને વધારે બતાવવા' prefer પછી to આવશે.

8. I am agree..... your opinion.

જવાબ: Option C

Solution : agree + ‘to' =opinion અને agree + with = વ્યક્તિ.

9. A common man is indifferent.....politics.

જવાબ: Option C

Solution : to be indifferent to something એટલે કઈક પ્રત્યે રસ ના હોવો.

10. Many people are accustomed....... hot weather.

જવાબ: Option B

Solution : to be accustomed to - ટેવાયેલા હોવું

Continue your preparation

Cons-Test001-આમુખ, ઈતિહાસ, લાક્ષણિકતા-Part01 - Set 1

Recommended quiz

મુળભુત અધીકાર અને ફરજો - Set 1

Recommended quiz

વિકાસ આયોજન પંચ, અને નિતી આયોગ - Set 1

Recommended quiz