1. Home
  2. Subjects
  3. English
  4. Grammar
  5. Preposition
  6. Preposition - Set 9

તૈયાર થઈ રહ્યું છે...

Exam Analysis & Resources

Looking for Preposition - Set 9 MCQs in Gujarati?

CurrentAdda presents a high-authority mock test based on Official Resources for competitive Gujarat government exams.

Prepare effectively for GSSSB CCE 2026 (30 Marks CA), GPSC Class 1-2, GSSSB Bin Sachivalay, Talati, and Police Bharti exams with our targeted practice questions.

This set contains 10 questions with deep-dive explanations in Gujarati (કરંટ અફેર્સ ગુજરાતી).

Key Topics Covered

Daily

Complete Study Content

1. Parents are often blind..... the faults of their children.

જવાબ: Option C

Solution : to be blind to someone કોઈ વાત ની જાણ હોવા છતાં નજર અંદાજ કરવી.

2. Kalu is sitting......museum

જવાબ: Option C

Solution : in front of museum એટલે ની સામે.

3. I am fond......reading Self improvement books.

જવાબ: Option A

Solution: to be fond of=નો શોખ હોવો - આ વાક્ય હંમેશા એક સાથે જ આવે છે.

4. He is sick.....illness

જવાબ: Option A

Solution : to be sick of something - કઈક થી માંદા અથવા ખિન્ન હોવું

5. Throw these chocolates ........ the dustbin.

જવાબ: Option A

Solution : એક જગ્યા થી બીજી જગ્યામાં change દર્શાવવા માટે into વપરાય છે.

6. He can't attend the meeting because he has been suffering...... malaria.

જવાબ: Option C

Solution: suffer from થી પીડાવું અથવા માંથી પસાર થવું.

7. The poor man's complaint .........minister was cancelled.

જવાબ: Option D

Solution : complains,complaint,file a case, શબ્દો પછી હમેશા against એટલે કે ની વિરુધ preposition આવે.

8. What he has told me......  him seems to be far away from truth.

જવાબ: Option B

Solution : ના વિશે બતાવવા માટે 'about' આવશે.'tell something about someone'

9. What is the time.....your watch?

જવાબ: Option B

Solution : Time પૂછવા અથવા બતાવવા માટે ‘watch-ઘડિયાળ' ની આગળ હમેશા by લાગશે.

10. While targeting the goal of life, he met....... triumph and disaster.

જવાબ: Option B

Solution : 'to meet with' = એટલે અકસ્માતે કંઇક બનવું

Continue your preparation

Cons-Test001-આમુખ, ઈતિહાસ, લાક્ષણિકતા-Part01 - Set 1

Recommended quiz

મુળભુત અધીકાર અને ફરજો - Set 1

Recommended quiz

વિકાસ આયોજન પંચ, અને નિતી આયોગ - Set 1

Recommended quiz